Eindexamen 2018/2019 goedgekeurde rekenmachines

Voor menig scholier is het tijdens wiskunde- en rekenexamens zijn of haar beste vriend: de rekenmachine. Een leven zonder rekenmachine is tegenwoordig haast niet meer denkbaar. Voor de middelbare school is een rekenmachine dan ook nodig. Alleen de examencommissie heeft wel enkele eisen gesteld aan de soort rekenmachine die gebruikt mag worden bij de examens. Wil je weten welke examens toegestaan zijn voor het eindexamen van schooljaar 2018/2019? Dan ben je hier op de goede plek!

Wanneer is een grafische rekenmachine toegestaan bij het examen?

Een grafische rekenmachine mag bij het eindexamen alleen gebruikt worden als in de syllabus van het vak staat dat het is toegestaan. Tot nu toe is een grafische rekenmachine alleen toegestaan bij de eindexamens van wiskunde A, B en C. Voor andere vakken moet een normale, “simpele” rekenmachine gebruikt worden. Over het verschil tussen deze twee soorten rekenmachines lees je onderaan dit artikel meer.

Rekenmachines voor eindexamen 2018/2019

Het College voor Toetsen en Examens (CvTE) heeft een officiële lijst gepubliceerd met de toegestane grafische rekenmachines voor havo en vwo. Dit zijn de volgende:

  • Casio:
  • fx-9860GII(SD) met examenstand: OS 2.07 en hoger
  • fx-CG20 met examenstand: OS 2.01 en hoger
  • Hewlett Packard:
  • Hewlett Packard Prime
  • Texas Instruments:
  • TI-84 Plus T vanaf versie OS 5.1, de basisversie met LED lampje;
  • TI-84 Plus CE-T vanaf versie OS 5.1.5
  • TI-Nspire CX (alleen de versie zonder CAS)

Examenstand op grafische rekenmachine

Vanaf 2019 is het voor zowel havo als vwo verplicht dat een rekenmachine in examenstand kan worden gezet. In examenstand wordt het geheugen van de rekenmachine geblokkeerd, waardoor eventuele apps en notities niet beschikbaar zijn.

Verschil tussen normale en grafische rekenmachine

Bij het eindexamen voor wiskunde mag een grafische rekenmachine gebruikt worden, maar bij de andere vakken is alleen een normale rekenmachine toegestaan. Wat is nu het verschil tussen een grafische rekenmachine en een normale?

Met een normale rekenmachine is het alleen mogelijk om sommen op te lossen. Met een grafische rekenmachine kun je nog veel meer. Zo kunnen daarmee complexe formules worden opgelost en gemaakt en kun je onder andere tabellen en grafieken laten maken door de rekenmachine. Vaak kunnen ook andere apparaten, zoals een computer of een meetapparaat, aan de grafische rekenmachine gekoppeld worden.