Geschiedenis van de rekenmachine

De rekenmachine kent een lange geschiedenis. Deze geschiedenis gaat terug naar het jaar 1623 toen de eerste calculator werd gebouwd. Deze rekenmachine kon nog niet heel veel. Getallen van 6 cijfers konden bij elkaar worden opgeteld en afgetrokken. Het was Wilhelm Schickard die dit apparaat had uitgevonden.

Daarna werd in 1643 een rekenmachine uitgevonden door Blaise Pascal. Deze kon naast optellen en aftrekken ook delen en vermenigvuldigen. Vervolgens bouwde Gottfried Wilhelm Leibniz in 1673 een calculator die ook kon worteltrekken.

Hierna werden nog diverse rekenmachines uitgevonden, maar deze waren allemaal geen succes. Ze waren namelijk allemaal erg duur. Dit veranderde in 1887 toen er een rekenmachine met de naam ‘Comptometer’ werd uitgevonden. Deze versie had niet veel functies, maar was niet duur en werd daardoor een groot succes. De uitvinder van deze rekenmachine was Dorr Eugene Felt.

Sinds de ‘Comptometer’ zijn nog een aantal bekende en minder bekende rekenmachines uitgevonden. In 1954 kwam de eerste elektronische rekenmachine. Voor 1954 waren het namelijk allemaal mechanische rekenmachines. Het apparaat was groot en duur, maar werd toch een succes.

In 1967 werd de eerste zakrekenmachine uitgevonden door Jack Kilby. Deze was in dienst van Texas Instruments toen deze de calculator uitvond. Deze zakrekenmachine woog ongeveer 1,5 kilo en was zo dik als een woordenboek.

De eerste wetenschappelijke rekenmachine werd in 1972 door Hewlett-Packard uitgevonden. Dit apparaatje was vrij klein en woog ook niet heel veel. Van deze calculator werden er ongeveer 300.000 verkocht. Deze rekenmachine wordt ook wel als de voorloper van onze huidige rekenmachines gezien.

Door de jaren heen is de technologie sterk verbeterd. Rekenmachines zijn nu te vinden in horloges, mobiele telefoons en sleutelhangers. Veel rekenwerk wordt nu ook met de computer verricht. Sinds kort is ook de online calculator op het internet populair.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *