De grafische rekenmachine

grafische-rekenmachine.jpeg

De grafische rekenmachine

Iedereen kent de normale rekenmachine wel: dat handige apparaatje waarmee jou het oplossen van moeilijke sommen bespaard wordt. Er bestaan echter ook grafische rekenmachines. In de bovenbouw van de middelbare school zul je hier bij wiskunde mee te maken krijgen. Wat doet een grafische rekenmachine precies? En wat is het verschil tussen een gewone en een grafische rekenmachine?

Meer functies op grafische rekenmachine

Het verschil met een gewone rekenmachine is dat een grafische rekenmachine meer kan dan een normale rekenmachine. Met een normale rekenmachine kun je eigenlijk alleen sommen oplossen. Met een grafische rekenmachine kun je veel meer, zoals een grafiek laten plotten aan de hand van een formule, een formule laten creëren aan de hand van een tabel, een tabel maken, en ga zo maar door. Met deze functies kun je onder andere vergelijkingen opstellen en oplossen zonder dat jij daarvoor ingewikkelde berekeningen hoeft uit te voeren. Ook bespaart het je de tijd die het kost om een grafiek te tekenen.

Koppelen met computer

Grafische rekenmachines kunnen tegenwoordig vaak ook gekoppeld worden aan een computer. Op deze manier kunnen gegevens uitgewisseld worden tussen de rekenmachine en de computer.

Rekenmachine koppelen aan thermometer

Het is meestal ook mogelijk om de grafische rekenmachine aan nog een ander apparaat te koppelen, bijvoorbeeld aan een meetapparaat. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een thermometer. De rekenmachine kan deze gegevens vervolgens weergeven en bijvoorbeeld in een grafiek of tabel verwerken.

Ook leuk: vaak kun je spelletjes op je rekenmachine zetten, zoals Mario spelletjes.

Grafische rekenmachine voor het eindexamen

Bij de eindexamens havo en vwo mag tot nu toe alleen bij het eindexamen van het vak wiskunde een grafische rekenmachine worden gebruikt. Bij de andere vakken moet een normale rekenmachine gebruikt worden. Daarbij mag je namelijk geen gebruik maken van de extra functies, zoals het laten maken van tabellen en grafieken.

Weten welke grafische rekenmachines je mag gebruiken op het eindexamen? De lijst vind je hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

scroll to top