Heb je wiskunde nu echt nodig in je leven?

waarvoor-heb-je-wiskunde-nodig-in-je-leven.jpeg

Waarvoor heb je wiskunde nodig in je leven?

Menig scholier op de middelbare school heeft zich dit vast vaak afgevraagd: wanneer in je leven gebruik je wiskunde nou? Het grootste deel van de mensen denkt dat je wiskunde na de middelbare school en eventuele vervolgopleiding niet meer nodig hebt. Is dit zo of ligt het niet zo zwart-wit?

Soorten wiskunde

Het is waar dat je een deel van alles dat je met wiskunde hebt geleerd nooit meer zo weer zal gebruiken. Dit geldt vooral voor algebra. Onder algebra valt onder andere het oplossen van vergelijkingen en ongelijkheden. Voor veel mensen is dit het moeilijkere deel van wiskunde.
Gelukkig zal je deze kennis niet snel meer nodig hebben, tenzij je besluit om een beroep te gaan doen waarbij je hiermee bezig bent.

Wiskunde is de basis van elektronica

Toch zijn andere aspecten van wiskunde wel degelijk belangrijk later in je leven. Je hebt dat niet eens altijd heel bewust door.
Om te beginnen is wiskunde overal om je heen. Vrijwel alle elektronische apparaten werken op wiskunde, zoals je mobiel, computer en pinpas. Zelf heb je natuurlijk niet veel met deze wiskunde van doen, maar toch fijn dat iemand deze dingen er ooit mee ontwikkeld heeft!

Eenvoudige wiskunde

Vooral de voor veel mensen eenvoudigere wiskunde komt vaak terug in je leven. Denk hierbij aan het berekenen van oppervlakten, afstanden, inhoud, etc. Ook het aanpassen van de hoeveelheden van een recept hebben bijvoorbeeld met wiskunde te maken. Vooral met het reken-gedeelte van wiskunde.

Voorspellende modellen

Men gebruikt wiskunde echter ook voor het opstellen van voorspellende modellen. Denk hierbij aan grafiekjes en voorspellingen over het verloop van de economie. Talloze factoren die invloed op de economie hebben, kunnen door middel van wiskunde in één formule gezet worden. Zo kunnen economen kijken wat voor effecten bepaalde dingen of gebeurtenissen op de economie kunnen hebben.
Ook modellen die het weer voor de komende tijd voorspellen draaien op wiskunde.

Rekenen komt altijd van pas

Misschien heb je rekenen als apart vak op school, maar anders leer je dit ook (beter) bij wiskunde. Dit is handig voor allerlei dingen. Even snel uitrekenen of je genoeg geld mee hebt om alle boodschappen in je mandje af te rekenen. Of om te berekenen hoeveel korting je nu eigenlijk krijgt als er “50% korting” op een artikel zit.
Ook voor het plannen van een budget is rekenen erg handig. Je moet immers weten hoeveel je ontvangt en hoeveel je denkt uit te geven.
Je kunt de som zelf uitvoeren met een rekenmachine als jij dat makkelijk vindt, maar je moet daarvoor wel eerst weten hoe je de som in elkaar zet.

Wiskunde helpt bij logisch denken

Als laatste helpt wiskunde ook met een stukje logisch denken en beredeneren. De lijn tussen wiskunde en logica is misschien niet meteen heel duidelijk voor jou, maar bij wiskunde draait erg veel om logica.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

scroll to top